רוב הפעילים שהיו על שתי הספינות שנעצרו בסוף השבוע שעבר, בדרכם לחופי עזה, עדיין עצורים בישראל. מדובר ב-21 פעילים, מהם 14 אירים ועוד שבעה אזרחים מקנדה וארה"ב, שסירבו לחתום על תצהיר הרחקה והתחייבות לא לבוא לישראל בעשר השנים הבאות. בין הפעילים האירים נמצא גם חבר הפרלמנט האירופי, פול מרפי.
עו"ד מג'ד בדר, שנפגש עם חלק מהפעילים בכלא גבעון, אמר בשיחה ל"הארץ" כי הפעילים דבקים בעמדתם שהם נלקחו לישראל בכוח, וכי הפעולה שנקט נגדם צה"ל היא חטיפה של ממש. "הם הבהירו לפקידים הישראלים כי יעדם היה רצועת עזה, וכי הם נחטפו על ידי חיל הים במים הבין-לאומיים ונגררו בכוח לנמל אשדוד. לכן הם מסרבים בכל תוקף לחתום על כל מסמך או הצהרה, שבהם הם מודים בכניסה לא חוקית לישראל והתחייבות לא לשוב לישראל בעשר השנים הקרובות".
חלק מהפעילים אף הצהירו שאין בכוונתם לרכוש מכספם כרטיסי טיסה ושהם מבקשים להשתחרר ולחזור לספינות שבהן הגיעו. יש לציין כי הפעילים החליטו שאין בכוונתם להתמודד עם הטענות נגדם בהליך משפטי ישראלי, כדי לא לתת לגיטימציה להליכים נגדם, אך ביקשו את התערבות שגרירות אירלנד בסוגיה.
ברשות הגירה טענו אתמול כי השארתם של הפעילים במעצר אינה קשורה רק בסירובם לחתום על ההתחייבות, אלא גם לתקנות הנוגעות להליך ההרחקה. מהרשות נמסר כי "הליך ההרחקה מחייב את המורחק לפגוש בדיין של בית הדין למשמורת בתוך 72 שעות מרגע מעצרו. בתוך זמן זה לא ניתן לבצע את ההרחקה בפועל, אלא אם חתם המורחק על תצהיר בו הוא מוותר על זכותו לפגוש דיין".- פרסומת –
עוד טענו ברשות ההגירה כי "לאחר שנערך שימוע לכל אחד מהפעילים, ניתנה להם האפשרות לטוס הביתה באופן מיידי, בכפוף לוויתורם על הזכות לפגוש דיין. 21 מנוסעי המשט סירבו להצעה ובחרו להמשיך בהליך ההרחקה – דהיינו, כניסה למתקן משמורת. בימים הקרובים יגורשו כל הפעילים, על חשבון המדינה".